Architectuur en kunst

Het Zaantheater is ontworpen door de Architecten Combinatie Zaantheater: Wim Wester, Paul Carree en Jan Zijlstra. Het theater staat op een prominente plek aan de rivier de Zaan, midden in het hart van Zaandam. Vroeger stond op deze plek het pand van de sociëteit ‘Trouw aan Verbintenissen’. Een deurpost van dit oude pand is aangebracht op de gevel van het Zaantheater.

Op 11 december 1998 werd het Zaantheater feestelijk geopend door Hare Majesteit Koningin Beatrix. Voordat het Zaantheater gebouwd werd, kende Zaandam ‘De Speeldoos’, een schouwburg en tevens aula van een school voor voortgezet onderwijs.

Kenmerkend voor het Zaantheater is de mooie ligging aan het water, de prachtige grote zaal en de foyer met een enorme glazen wand, waardoor het publiek een prachtig uitzicht over de Zaan heeft. Ook heeft het publiek vanaf de bovenste verdieping zicht op alle lager gelegen foyers en de hal.

Zaanse symbolen in de hal

In de vloer van de ronde entreehal zijn verschillende symbolen te vinden die te maken hebben met de Zaanstreek: Zaanse huisjes, Czaar Peter, de Walvis (het Wapen van de Zaanstreek), het Rad van de molen en de Golf van de Zaan. Deze symbolen komen terug in de led-belichting daarboven. De symbolen zijn ontworpen door Eugene Terwindt.

Lichtsculptuur op toneeltoren

De toneeltoren van het Zaantheater is door kunstenaar Bert Neelen (Assendelft) voorzien van een lichtsculptuur. Dit kunstwerk bestaat uit lichtkokers van glas die uit de toneeltoren steken en via een computerprogramma van kleur veranderen.

Noord-Hollandse Theaterhelden

In het seizoen 2010-2011 presenteerden de drie grote theaters in de provincie – het Zaantheater in Zaandam, Theater De Vest in Alkmaar en Schouwburg Park in Hoorn, het theaterproject Noord-Hollandse Theaterhelden. Gezamenlijk brachten de theaters zo’n 35 Noord-Hollandse theatermakers over het voetlicht: van jonge cabaretiers en doorgewinterde muzikanten tot complete jeugdtheatergezelschappen.

Fotograaf Bart Homburg maakte voor dit project prachtige foto’s van tien Noord-Hollandse Theaterhelden in het Noord-Hollandse landschap. Deze foto’s zijn gepubliceerd in het Noordhollands Dagblad en hebben een vaste plek gekregen in de foyer van het Zaantheater. De gefotografeerde Helden zijn: zanger/cabaretier Paul de Munnik, zanger/acteur Frank Groothof, kleinkunstenaar Theo Nijland, zanger Jeroen Zijlstra, operazangeres Lenneke Ruiten, regisseur Bruun Kuijt, cabaretière Nina de la Croix, theatermaker Dick Feld (Theater Terra), regisseur Mirjam Morsch (Unieke Zaken) en cabaretier Eric Koller.
Op donderdag 14 april 2011 werden de foto’s onthuld in het bijzijn van een aantal artiesten, fotograaf Bart Homburg, medewerkers van de drie theaters, pers en publiek.

De fotogalerij werd mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van het Zaantheater.

Freek de Jonge

Bij de opening van het Zaantheater op 11 december 1998 schonk Freek de Jonge het Zaantheater een mooi kunstwerk. Dit kunstwerk, dat zijn kijk op de maatschappij weergeeft, werd gemaakt door Hella de Jonge.

In een glazen ruit in de foyer van het Zaantheater is een gedicht van Freek de Jonge gegraveerd. In dit gedicht beschrijft Freek de Jonge de Zaan. Het graveren van het gedicht is gefinancierd door de Stichting Vrienden van het Zaantheater voor het vijfjarig jubileum op 11 december 2003.

Op 23 maart 2011 werd de portretfoto van Freek de Jonge onthuld die gemaakt is door fotografe Cornelie Tollens voor het magazine LINDA. Dit portret hangt boven in de foyer van het Zaantheater.

Uitspraken van artiesten in de parkeergarage en op de Sofabank

De parkeergarage is door kunstenares Heleen Snuverink verfraaid met 21 bekende uitspraken van cabaretiers, toneelschrijvers en andere artiesten. Zij ontwierp ook de ‘social sofa’ voor het Zaantheater, een betonnen bank belegd met mozaïek. Meer info: www.lenaproducties.nl

De Poort (2013) – Rob Cerneüs jr. en Avi Goodall

Het kunstwerk De Poort (zie foto boven) staat in de bovenfoyer van het Zaantheater en is aangeboden door de Vrienden van het Zaantheater ter gelegenheid van het 15-jarig jubileum van het Zaantheater.

Een jaar lang zijn artiesten en publiek – het hart van het Zaantheater – op de foto gegaan. Avi Goodall heeft deze foto’s verwerkt tot een paneel dat omlijst wordt door een bronzen theaterpoort van Rob Cerneüs jr., die zich liet inspireren door De Poort van de Hel van Rodin. Dansers van ISH dance collective hebben model gestaan voor het beeldhouwwerk en de onthullingschoreografie uitgevoerd.

Met dank aan Marco Gerris, Micka Karlsson, Liam O’Callaghan, Arnold Put en Shailesh Bahoran.