Kims Keuze – februari 2016

We weten allemaal dat Lenette van Dongen, Huub van der Lubbe en Najib Amhali Zaans zijn, maar wist u ook dat Ali B in Zaandam geboren is? Vanavond speelt hij voor een uitverkochte grote zaal in het Zaantheater, waar zoals altijd weer veel Zaanse scholieren zitten. Daar ontstaat soms iets bijzonders, zoals een paar jaar geleden.

Een groep leerlingen van Compaen werd begeleid door een docent die ooit de leraar van Ali B was geweest. Ze raakten in gesprek tijdens de voorstelling, waarbij de docent iets ontzettend moois zei wat me altijd is bijgebleven. Hij bedankte Ali, omdat hij iets heel waardevols van hem had geleerd. Ali was een hele lastige leerling geweest: “En ik heb toen tegen jou gezegd: Bouali, het gaat echt nóóit wat worden met jou, je bent kansloos.”

Jaren later zag hij Ali Bouali terug op TV en zag hoe hij was gegroeid. “Ik heb toen besloten dat ik nooit meer tegen een leerling zou zeggen dat hij of zij kansloos is. Ik heb ingezien dat íédereen wat kan bereiken, óók de allermoeilijkste leerlingen.”
Alle bezoekers, docenten en leerlingen in de zaal waren onder de indruk. Niet alleen op het toneel, maar ook in de zaal gebeuren mooie dingen!