Mens durf te lezen!

De theatrale literaire salon van de Zaanstreek
zondag 26 februari 2017
16:00 uur
Forbo Flooringzaal
Genre
Theatercolleges & Salons
1e rang
€ 13,50
1e rang
€ 11,00
Incl. € 3,50 voor pauzedrankje en garderobe

Mens durf te lezen!

De theatrale literaire salon van de Zaanstreek
zondag 26 februari 2017
16:00 uur
Forbo Flooringzaal
Genre
Theatercolleges & Salons
1e rang
€ 13,50
1e rang
€ 11,00
Incl. € 3,50 voor pauzedrankje en garderobe

Omschrijving

De Zaanse literaire salon Mens durf te lezen is een voorstelling voor iedereen, volgepakt met literatuur, muziek en mooie dingen. De tweede editie op zondag 26 februari – de dag van de Zaanse Februaristaking – staat in het teken van de kracht van herinneren en herdenken en de lange schaduw van de oorlog.

De Zaanse schrijver Hans Kuyper ontvangt bezielende gasten en maar liefst drie zangeressen – Daphne Groot, Ine Kuhr en Lenneke Willemsen – trakteren u op de mooiste liedjes. Pianist Marcel Worms, altvioliste Annemarie Hensens en de talentvolle Zaanse violist Tim de Vries (16) brengen een muzikaal eerbetoon aan schrijver Hans Keilson (1909-2011), wiens oorlogsromans in 2010, Keilson was toen 101, door de New York Times tot meesterwerken werden uitgeroepen. Er wordt gespeeld en (voor)gelezen, en vanzelfsprekend (na)geborreld. Natuurlijk zijn er na afloop van de salon weer gratis hapjes en kunt u mooie prijzen winnen in de literaire tombola.

De kracht van het herinneren
In de tweede literaire salon van dit seizoen zijn Marita Keilson-Lauritz en Jos Versteegen te gast. Marita Keilson is de weduwe van schrijver/psychiater Hans Keilson (1909-2011), wiens oorlogsromans in 2010, Keilson was toen 101, door de New York Times tot meesterwerken werden uitgeroepen. Keilson wijdde zijn werk en leven aan de (gevolgen van) de oorlogsjaren. Wat de oorlog voor Hans Keilson had betekend, ondervond Marita Keilson-Lauritz, toen ze na de dood van haar man 46 onbekende gedichten vond tussen zijn papieren. Het waren sonnetten voor een verboden liefde, Hanna, die net als hij ondergedoken zat. Dichter Jos Versteegen vertaalde de gedichten uit het Duits in het Nederlands.

In zijn bundel Woon ik hier (2016) schreef Jos Versteegen ook zelf oorlogsverhalen tot gedichten. Voor die bundel interviewde hij zeventigers, tachtigers en negentigers met herinneringen die zich nooit hadden laten wegjagen, herinneringen aan een onbekende soldaat, foute ouders, Indië, jonggestorven echtgenoten. Jos Versteegen: 'Vaak ben ik ontroerd geweest, vaak heb ik anekdotes gehoord, die ik nooit zelf had kunnen bedenken.'

Zaans lezen
Een vaste rubriek in Mens durf te lezen is Zaans Fame. Hans Kuyper vertelt over (actuele) boeken en publicaties en literair erfgoed uit of over de Zaanstreek. Dit keer gaat het over het clandestiene culturele tijdschrift Zaans Groen – mede opgericht door broer en zus Klaas en Mart Woudt – dat in de laatste oorlogsmaanden verscheen en het zingende, Zaanse echtpaar Uut en Ber Hulsing en het aangrijpende lied dat ze zongen over hun vrienden die niet meer terugkwamen in de oorlog.

De Zaanse journalist Erik Schaap vertelt over zijn nieuwe boek over de Februaristaking. Aan deze tegen de Jodenvervolging gerichte demonstratie deden in 1941 tienduizenden Zaankanters mee. Nergens in Nederland lag het werk langer stil dan hier. Nog elk jaar wordt de Februaristaking herdacht bij het naast het Zaantheater staande, door verzetsstrijder Truus Menger gemaakte monument.

En meer
Stadsdichter Kees Jan Sierhuis schrijft een toepasselijk gedicht, Zaankanters Lida Sanders en Anneke van Dok vertelt over haar nieuwe boek, leerlingen van jeugdtheaterschool Theatermijn en Fluxus laten zien hoe inspirerend lezen kan zijn en boekhandel Bruna geeft een boekentip. Na afloop is er alle gelegenheid tot napraten en boeken ruilen/kopen in de foyer. Geef een boek en neem een boek!

Voor iedereen
Iedereen is welkom bij Mens durf te lezen: de complete leesclub, de obsessieve lezer en de aarzelende, de heel jong en zeer oude lezer. Meepraten mag, hoeft niet. Het allerbelangrijkste is: Mens durf te lezen!

Lees meer
Voordeel
Leden van de Bieb krijgen € 2,50 korting per kaart op vertoon van hun Bieb-pas.

Mens durf te lezen is een productie van It Happened One Night

Plan, productie en artistieke leiding: Anita Gundlach
(Zaanse) redactie: Krista van Dalen, Nelleke van Doorn, Merel Kan, Hans Kuyper, Erik Schaap
Zakelijke en productieleiding, beeld: Harrie Janssen Project- en interimmanagement
Tekstbijdragen: Mirjam Bosgraaf, Hans Kuyper en Jos Versteegen
Regieadviezen: Bruun Kuijt
Grafische titels: Noa Zuidervaart van Productieteam FluXus
Decorbijdragen: Harold Bakker en Zaansch Faam 
Fotografie: Karin Timmerman en Edith van Leeuwen

Mens durf te lezen komt mede tot stand door subsidie van de gemeente Zaanstad en het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland  

www.mensdurftelezen.nl
  • Mens durf te lezen!: de eerste literaire salon van de Zaanstreek
  • Literatuur, theater en muziek voor iedereen