Nederlands Dans Theater 2- Programma B: Inger / León & Lightfoot

dinsdag 01 april 2014 | 20:15 uur | Albert Heijnzaal

Prijzen

Rang Prijs
Normaal
Rang 1 € 29,75
j. t/m 21 jaar / CJP / VIP
Rang 1 € 27,25
*STER*
Rang 1 € 13,25
Geweest

Omschrijving

Nederlands Dans Theater is een van de meest toonaangevende moderne dansgezelschappen van de wereld. De dansers van het gezelschap staan bekend om hun virtuositeit, verbluffende techniek en de expressieve wijze van dansen. Juniorgroep NDT 2 bestaat uit 19 internationale dansers tot 24 jaar met een afgeronde klassieke dansopleiding. Het gezelschap dient als kweekvijver voor NDT 1 en bereidt jonge talenten voor op een professionele carrière in de danswereld. De jonge dansers komen naar het Zaantheater met Programma B, dat bestaat uit twee prachtige choreografieën: de verrassende creatie B.R.I.S.A. van Johan Inger en de reprise Postscript van huischoreografen León & Lightfoot, met live muzikale begeleiding.
 
Stormachtige veranderingen beginnen met een bescheiden briesje… In zijn nieuwste creatie B.R.I.S.A. verkent voormalig NDT-danser Johan Inger de thema’s ontwaking en verandering op muziek van jazzdiva Nina Simone en Amos Ben Tal. De Volkskrant gaf B.R.I.S.A. vier sterren en beschreef een indrukwekkende scène: “Tot die grote wolk (rook) het toneel wordt opgeblazen. Er komt beweging in de tent, letterlijk en figuurlijk. Ledematen slaan alle kanten op, lichamen rollen over de grond of maken zich daar, gedragen door collega’s, juist van los – luchtfietsend met de benen dan wel golvend van top tot teen als een springende dolfijn. (…) B.R.I.S.A. is het jonge talent op het lijf geschreven en zet hun jeugdige gekte perfect in.”
 
Postscript van León & Lightfoot ging in 2005 in première in het Lucent Danstheater. Het stuk bestaat uit een energiek trio en twee duetten vol innovatief partnerwerk. De stukken spelen zich af in ongrijpbare werelden die elkaar nauwelijks kruisen. Live op het toneel brengen een violist en een pianist de muziek van Philip Glass tot leven. Trouw schreef: “Een proeve van het meesterschap van León & Lightfoot. In dit werk zijn alle typerende ingrediënten van het duo aanwezig: een magistrale muzikaliteit, een voortreffelijke efficiënte vormgeving en een even lyrische als cartoonesk-weerbarstige bewegingstaal.”
 
De inleiding begint om 19.15 uur en wordt gegeven door dansdeskundige Merel Heering. Zij vertelt over de choreografieën aan de hand van beeldmateriaal en heeft een vraaggesprek met een gast uit het gezelschap. Toegang: € 2,50. Kaarten zijn verkrijgbaar via deze website.

Stervoorstelling
Deze voorstelling is een stervoorstelling. De stervoorstellingen zijn vijf bijzondere producties waarmee wij u graag verrassen. Gaat u dit seizoen naar 5 of meer voorstellingen, dan mag u de stervoorstellingen voor € 10 (+ € 3,25 voor drankje en garderobe) per kaart bestellen.

De toegangsprijs is inclusief € 3,25 voor pauzedrankje en garderobe.

Recensies en artikelen

De voorstelling krijgt vier sterren van Trouw, de Volkskrant, Het Parool en Theaterkrant.nl.
Trouw vat het programma perfect samen:

“Dit is het eerste programma van NDT dat onomwonden de koers laat zien die artistiek leider Paul Lightfoot vanaf zijn aantreden in 2011 heeft willen inzetten: theatraal danstheater met scherpe tanden, uitdagend voor het ensemble van topdansers in alle facetten.”

  • Geweest